Octav Fercheluc a absolvit Facultatea de Matematică, Universitatea din București, România, unde a obținut și doctoratul în Matematici Aplicate. A urmat și absolvit studii specializate la mai multe universități din Suedia, Italia și Spania. A lucrat ca cercetător științific în domeniul științelor aplicate, ca profesor de probabilități, statistică și cercetări operaționale la mai multe universități din România. A publicat numeroase articole științifice în diferite reviste de prestigiu din lume.

 

Este practicant al sistemului yoga încă din anii studenției, în prezent fiind și instructor de yoga integrală, tantra tradițională, meditație și lector de ayurveda. Fascinat de rezultatele practice ale îmbinării științei cu spiritualitatea, și-a transformat viața într-un „experiment științific spiritual”, aplicând, testând și verificând eficiența practicii yoga în transformarea ființei umane la nivel fizic, psihic, mental și spiritual. Abordarea sa unică a spiritualității, într-un mod viu, practic și accesibil, profund înrădăcinată în cunoștințele științifice actuale, continuă și extinde spiritul învățăturii tradiționale yoga în America Latină.

 

De mai mult de 10 ani a înființat și este coordonatorul Academiei de Yoga Tradițională Ananda din Uruguay, cu sediul în Montevideo. Este inițiatorul și coordonatorul unui proiect de yoga comunitară, care s-a integrat cu foarte mare succes în mediul academic și social din Uruguay. În cadrul acestui proiect comunitar de yoga a organizat mai multe ediții ale Simpozionului Științific de Yoga, reunind profesori și instructori de yoga din Uruguay, Brazilia, Argentina, Columbia, Peru, Chile etc. A realizat proiecte de un succes răsunător, cu privire la rolul practicii yoga în reducerea criminalității la nivel social, rezultatele obținute fiind subiectul mai multor articole pe care le-a publicat ulterior. A realizat și continuă să realizeze mai multe emisiuni despre yoga și spiritualitate la posturi de radio din Uruguay și Argentina.

 

*****

 

1. Titlul conferinței susținute de Octav Fercheluc în cadrul taberei Mahashivaratri 2023:

„Locul și rolul liberului arbitru în alegerile înțelepte pe care le realizăm pentru a iniția și menține un sens profund, spiritual, al întregii noastre vieți”.

2. Exemplificarea spirituală are ca temă:

„Comuniune intensă, plenară, profundă cu energia subtilă sublimă, nesfârșită și gratuită a Atributului Dumnezeiesc al Libertății Dumnezeiești”.